13jul
By: Herman Hoefnagel Aan: juli 13, 2016 In: Materialen Comments: 0

Porcerax II is dankzij onderling verbonden poriën hard en toch taai

Elke ondernemer krijg af en toe te maken met vragen die schijnbaar tegenstrijdigPorcerax lijken. Dit worden paradoxen genoemd. Iets moet bijvoorbeeld snel en zorgvuldig, goed en goedkoop of sterk en licht zijn. Zo ontdekten wij, als leverancier  van specialistische metaallegeringen, voor een kunststofspuitgieterij de nieuwe metaallegering Porcerax II; hard en toch taai wat het probleem van de luchtafvoer tijdens het spuitgietproces oplost. Het inzetten van Porcerax versnelt het spuitgietproces en elimineert het risico op verbranding van het eindproduct.

In zijn zoektocht kwam Hoefnagel in contact met Carrs Tool Steels in Engeland, dat dit unieke metaal levert. Porcerax II bleek de hoge verwachtingen waar te maken en ideaal te zijn voor het maken van industriële spuitgietmallen.

Verkorte cyclustijd spuitgietproces

Om de maatvastheid en daarmee de kwaliteit van een spuitgietproduct te realiseren, moet de aanwezige lucht snel genoeg kunnen verdwijnen wanneer de kunststof in een vormholte van de matrijs wordt gespoten. De lucht vormt immers een belemmering voor de kunststof om in de malvorm te vloeien. Traditioneel worden hiervoor luchtafvoerkanaaltjes in de mal aangebracht. Dit vertraagt echter de  spuitgietcyclus omdat de lucht niet al te snel naar het afvoerkanaaltje geleid kan worden om te voorkomen dat de kunststof verbrandt. Door nu op kritische plaatsen in de mal de legering Porcerax te plaatsen, behoudt het product haar vormvastheid en kan de lucht sneller verdwijnen en de kunststof sneller ingebracht worden. Het inzetten van Porcerax versnelt dus niet alleen het spuitgietproces maar elimineert ook het risico op verbranding.

Technische specificaties

Een metaalsoort die hard, vormvast bij hogere drukken en temperaturen, slijtvast en poreus is. Dat is Porcerax II. Dit innovatieve metaal weet twee schijnbaar tegenstrijdige eigenschappen te combineren doordat er onderling verbonden poriën in zijn aangebracht. Het metaal zelf kan dus hard zijn, maar door de poriën is het toch poreus. De diameter van de poriën in Porcerax II is gemiddeld 7 of 20 micron waardoor het een luchtdoorlaatbaarheid van ca. 25% heeft. Het is direct inzetbaar doordat het in voorgeharde toestand wordt aangeleverd.

Interesse?

Porcerax II is kortom een goede legering om op strategische plaatsten in spuitgiet mallen te gebruiken. Hoefnagel Special Alloys is de vertegenwoordiger van Carrs Tool Steels in de Benelux en kan dit innovatieve metaal in grote én kleine hoeveelheden leveren. Heeft u interesse of wilt u meer weten? Neem dan contact op met Hoefnagel Special Alloys.